Duurzaam ontwerpen | Dyson.be
James Dyson

“Anderen zouden waarschijnlijk een 'groen' label plakken op de producten die wij maken. Maar voor mij is alleen al het vermelden van milieuvriendelijkheid een vorm van een marketinghype.”

Als machines beter en efficiënter werken, betekent dat niet dat ze niet duurzaam zijn. Door deze ‘ zuinige’ gedachtegang raakte ik in de ban van techniek. Ik ontdekte wat er misging bij stofzuigerzakken en ontdekte iets wat efficiënter was. Dat is het mooie aan duurzaam ontwerpen en de essentie ervan: meer doen met minder.

video thumbnail
image of James Dyson

 

Minder stofzakken op de afvalberg

Minder stofzakken op de afvalberg

In plaats van te vertrouwen op stofzuigerzakken, scheiden centrifugale krachten op hoge snelheid stof en deeltjes uit de lucht, en vangen ze dat op in een doorzichtige opvangbak. U hoeft geen stofzakken meer weg te gooien en ook geen filters meer te vervangen.

James Dyson was op zoek naar iets dat efficiënter was. Het ging hem om het verbeteren van de prestaties door een apparaat uit te vinden dat geen zuigkracht zou verliezen. Met behulp van cycloontechnologie vond hij de eerste zakloze stofzuiger ter wereld uit.

Onderzoek, ontwerp en ontwikkeling

Onderzoek, ontwerp en ontwikkeling

Dyson neemt alleen de slimste en meest enthousiaste ingenieurs in dienst, en geeft ze vanaf de eerste werkdag verantwoordelijkheid. Avontuurlijk en vrij, dat is wat wij willen: want daarmee ontstaan revolutionaire ideeën.

Een mentaliteit die overal voor openstaat. Laboratoria die steeds groter worden.

Een mentaliteit die overal voor openstaat. Laboratoria die steeds groter worden.

Dyson heeft laboratoria voor onderzoek, ontwerp en ontwikkeling in Malmesbury (VK), Maleisië en Singapore. In deze laboratoria worden nieuwe uitvindingen ontwikkeld en getest. Hier werken meer dan 1600 ingenieurs en wetenschappers, waaronder James Dyson zelf. In Maleisië hebben we onlangs een nieuwe zone voor onderzoek, ontwerp en ontwikkeling opgezet en in Malmesbury liggen plannen klaar voor een 250 miljoen Britse pond kostende uitbreiding.

Het ingenieursgevoel

Het ingenieursgevoel

Niet iedereen bij Dyson is ingenieur. Maar iedereen wordt gestimuleerd als een ingenieur te denken, door veronderstellingen te onderzoeken en problemen aan te pakken die door anderen genegeerd worden.

Ons gastdocentprogramma brengt de knapste koppen in wetenschap en techniek naar Dyson. Lessen in straatkunst en fotografie, en uitvindingswedstrijden zorgen er ook voor dat onze mensen creatief blijven denken.

Alle nieuwe medewerkers moeten op hun eerste werkdag een Dyson stofzuiger uit elkaar halen en weer in elkaar zetten om te leren hoe technologie werkt.

James Dyson and Jake Dyson

Het Dyson DNA

Dyson is altijd een familiebedrijf geweest. Toen James bezig was met het perfectioneren van de eerste cycloonstofzuiger ter wereld, hield zijn vrouw Deirdre het gezin draaiende door les te geven, hun eigen voedsel te verbouwen en kleren voor hun kinderen te maken. Emily, Sam en Jake zijn nu alle drie betrokken bij Dyson en werken mee aan het bepalen van onze koers richting de toekomst.

Anders dan beursgenoteerde bedrijven die zich alleen laten leiden door het tevreden stellen van hun aandeelhouders, kan een familiebedrijf zich richten op investeringen voor de lange termijn in nieuwe technologie die gepatenteerd kan worden. Vijftig jaar, niet vijftig weken.

De zuinige verlichting van Jake Dyson

Jake Dyson laat zien dat zuinig ontwerpen iets is dat in je bloed zit en past deze filosofie toe op het gebied van led-verlichting.

Voor de Ariel™ verlichting wordt een warmtepijptechnologie gebruikt die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor het koelen van satellieten, wat bijdraagt aan het lage energieverbruik en de levensduur van het product verlengt.

Ons geheime wapen: zuinige, goed presterende motoren.

Ons geheime wapen: zuinige, goed presterende motoren

De digitale motor van Dyson is klein, zuinig met energie en veel lichter dan een conventionele motor. De Dyson digitale motor V6 weegt bijvoorbeeld maar 218 gram, en genereert toch 425 watt.

Hoe efficiënter onze apparaten zijn, hoe minder energie ze verbruiken. En hoe lichter en kleiner ze zijn, hoe minder verpakking en energie voor het transport nodig is.

Hoe zorg je ervoor dat elke zes seconden een precisiemotor van de band afrolt?

Hoe zorg je ervoor dat elke zes seconden een precisiemotor van de band afrolt?

Zelfs de nauwkeurigste handen kunnen de bijzonder technische onderdelen die zich in de Dyson digitale V6-motor bevinden niet in elkaar zetten. De precisie moet zo nauwkeurig zijn om topprestaties te kunnen garanderen. En daarom ontwikkelden we de robots, alle 50 ervan, die elk op een micron nauwkeurig en op hoge snelheid hun werk doen. Onze volledig geautomatiseerde productielijn in Singapore is nu in staat om zes miljoen Dyson digitale motoren per jaar af te leveren en heeft de ISO 14001-certificering ontvangen voor milieubeheer.

DDM V4 manufacturing
Conventionele handdrogers. Een hoop hete lucht.

Conventionele handdrogers. Een hoop hete lucht

Conventionele handdrogers verwarmen ongefilterde lucht en blazen die op natte handen waardoor vocht langzaam overgaat in damp. Over het algemeen duurt dat veel te lang, soms wel 43 seconden.

Airblade™ technologie 'schraapt' de handen droog door middel van koude luchtvlagen die met een snelheid van 690 km per uur gegenereerd worden, waardoor handen al in 10 seconden droog zijn, zonder energieverspillend verwarmingselement, waardoor dus veel minder energie verbruikt wordt.

Meer informatie over de Airblade™ technologie
Meer doen met minder

Meer doen met minder

Hoe minder onbewerkt materiaal we gebruiken, hoe minder grondstoffen uitgeput worden en hoe minder energieverslindende verwerking noodzakelijk is. Het betekent ook een lichter, gebruikersvriendelijker design.

En dus experimenteren onze ingenieurs met veel verschillende materialen en designs: ze beginnen met het absolute minimum en bouwen het dan langzaam op.

Robuuste testen en genadeloze analyses op sterkte staan ervoor garant dat er nooit concessies aan de duurzaamheid gedaan worden.

Meer informatie over de Digital Slim™ stofzuigers
Minder materiaal

Minder materiaal

In plaats van gebruik te maken van roterende bladen om de lucht te 'hakken', maakt de Air Multiplier™ technologie gebruik van het Coandă-effect door de omringende lucht in te zuigen en met hoge snelheid een vloeiende, krachtige luchtstroom te genereren. Zonder bladen en roosters zijn er minder onderdelen die geproduceerd hoeven te worden en is er minder materiaal dat over de hele wereld verzonden hoeft te worden.

Meer informatie over de Dyson Cool™ ventilatoren
Minder energie

Minder energie

In de nieuwe generatie Air Multiplier™ ventilatoren zijn de luchtwegen zodanig afgesteld dat de turbulentie in belangrijke mate verminderd wordt. De motor hoeft niet meer zo hard te werken om dezelfde prestaties te leveren, wat resulteert in een vermindering van 18% van de kooldioxide-uitstoot en een tot 75% lager geluidsniveau in vergelijking met eerdere generaties.

Automatische efficiëntie

Automatische efficiëntie

Het ultieme in 'lean' machines: een robot die het werk voor u doet. Maar alleen als die robot efficiënt werkt. Om de Dyson 360 Eye™ robotstofzuiger te ontwikkelen, combineerden wij bijzonder geavanceerde robotica met onze energie-efficiënte digitale motor- en accutechnologie.

Meer informatie over de Dyson 360 Eye™ robot
Gebouwd voor een lange levensduur

Gebouwd voor een lange levensduur

Vanaf het design tot en met de selectie van het materiaal en de klantenservice is het onze filosofie om de apparaten van Dyson aan de gang te houden. Prototypes worden maandenlang onderworpen aan herhaaldelijke en robuuste tests. Voordat we zeker weten dat een prototype stevig genoeg is, zijn er 120 ingenieurs, 50.000 uur en 550 tests mee gemoeid.

Daarom bieden wij een 'geen discussie' garantie op onze apparaten.

video thumbnail
Een tweede leven en recyclage

Een tweede leven en recyclage

De apparaten van Dyson zijn gemaakt van materialen van hoge kwaliteit, en bijna al deze materialen kunnen hergebruikt en gerecycleerd worden. Wij beschikken over servicewerkplaatsen waar apparaten nagekeken worden en daarna met korting verkocht worden als gecertificeerde apparaten. En om recyclage aan het eind van de levensduur van apparaten te stimuleren, bieden we inruilacties aan waarbij we elk stofzuigermerk inruilen voor de nieuwe, meer efficiënte technologie van Dyson.

Zuinig, van bron tot en met de verzending naar de winkel

Zuinig, van bron tot en met de verzending naar de winkel

Toeleveringsketens zijn complex en die van Dyson is niet anders. Om de 26.000 apparaten te kunnen maken die elke week weer van onze productielijnen afrollen, werken wij samen met honderden bedrijven overal ter wereld. En we controleren ze allemaal. Ze moeten allemaal onze strenge ethische gedragscode ondertekenen en ons team van Corporate Social Responsibility (programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen) komt regelmatig langs om te controleren of aan onze normen voldaan wordt.

Precisiewerk

Precisiewerk

Bij het fabriceren van onderdelen wordt veel energie en materiaal gebruikt. De fabrieken van Dyson worden efficiënter door het gebruik van hotrunnersystemen waardoor harsafval verminderd wordt. Onze machineleveranciers ontwikkelen ook apparaten die meerdere holtes hebben waardoor meerdere onderdelen in één gietspuitbewerking gemaakt kunnen worden wat het materiaal- en energieverbruik vermindert.

Sproeiverven

Sproeiverven

Door de positie van robotarmen te verbeteren bereikten onze ingenieurs een 30 seconden kortere cyclustijd voor het verven van onze nieuwe Air Multiplier™ ventilator en werd ook het afkeuringspercentage gereduceerd. Dit vermindert afval en zorgt ervoor dat onze uithardingsovens minder lang hoeven aan te staan.

Efficiënte montage

Efficiënte montage

Omdat er elke 3,3 seconden een Dyson stofzuiger gemaakt wordt, moet de montage bijzonder efficiënt zijn. De onderdelen zijn zodanig gesynchroniseerd dat ze precies op tijd op de plaats van bestemming zijn. En de tests werden vereenvoudigd zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Kritisch verpakken

Kritisch verpakken

De verpakkingsingenieurs van Dyson hebben een manier gevonden om onze apparaten zo klein mogelijk te verpakken in gerecycleerd golfkarton waardoor de invloed op het milieu tot het minimum beperkt wordt.

Transport

Transport

Omdat onze apparaten kleiner worden en onze verpakkingen slimmer, kunnen we meer kwijt in een transportcontainer. We beladen containers ook zonder gebruik te maken van pallets. Als gevolg daarvan is ons gebruik per container gestegen van 70% in 2005 naar 97% in 2013 wat de transportemissies verlaagt.

Leveranciersverantwoordelijkheid

Leveranciersverantwoordelijkheid

Dyson is een veeleisende klant. Wij willen alleen samenwerken met bedrijven die net zoals wij problemen oplossen en voortdurend zoeken naar verbetering. Dit geldt ook voor de omstandigheden waarin de apparaten voor Dyson gefabriceerd worden. Dyson eist van zijn leveranciers dat er gewerkt wordt volgens internationale voorschriften inzake arbeidsveiligheid en -gezondheid.

Ons team van Corporate Social Responsibility (programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen) werkt elke week samen met onze leveranciers om te garanderen dat arbeiders eerlijk behandeld worden, werkplekken veilig zijn, en dat de invloed op het milieu onder controle gehouden wordt en beheersbaar blijft. Als onze leveranciers daaraan niet kunnen voldoen, dan gaan we op zoek naar anderen die dat wel kunnen.

Andere fabrikanten zien er alleen 'groen' uit. Onze stofzuigers zijn zuinig.

Andere fabrikanten zien er alleen 'groen' uit

Dat een doos een sticker met groene blaadjes heeft, hoeft helemaal niets te betekenen. In de afgelopen 20 jaar is de wattage van veel Europese stofzuigers langzaam steeds hoger geworden, soms wel tot meer dan 2000 watt. In 2014 werd hieraan onder de Europese Ecodesign-wetgeving een limiet van 1600 watt gesteld. In 2017 wordt deze limiet zelfs verlaagd naar 900 watt.

Onze stofzuigers zijn zuinig

Dyson was de enige fabrikant van stofzuigers die campagne voerde voor een lagere wattage van stofzuigermotoren als onderdeel van deze wetgeving, en wij hebben nooit een stofzuigermotor gebruikt die meer dan 1400 watt gebruikte. Al sinds 2008 gebruiken we zelfs motoren met de helft daarvan, zoals de DC24 en de DC50. Wij hebben ook veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van energie-efficiënte motoren met een lage wattage.

Energy Label

Wat het Europese energielabel u niet vertelt

Het energielabel was bedoeld om mensen te laten kiezen voor bijzonder goed presterende, energie-efficiënte stofzuigers. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de score op het label geen nauwkeurige afspiegeling is van daadwerkelijk verbruik omdat het energielabel daarvoor lege stofzuigers onder laboratoriumomstandigheden gebruikt. Stofzuigers blijven niet leeg en als stofzuigers met stofzak zich met stof vullen, verliezen ze zuigkracht, waardoor ze meer energie nodig hebben om schoon te maken.

Het label houdt ook geen rekening met de impact van verbruiksartikelen, zoals stofzakken en filters. Alleen al in Europa moeten er jaarlijks 126 miljoen stofzakken weggegooid worden, en belanden ze op de afvalberg of in de verbrandingsinstallatie.

Om een echt efficiënte stofzuiger te vinden, moet u verder kijken dan alleen het label.

Meer informatie
James Dyson Foundation

Gevraagd: ingenieurs die zich richten op zuinigheid om de wereld te redden

Ingenieurs pakken uitdagingen van de 21ste eeuw aan, zoals gezondheid, populatie en klimaatsveranderingen. Ingenieurs hebben echter last van een imagoprobleem in vergelijking met 'veilige' beroepen zoals in de advocatuur, gezondheidszorg en financiële zaken.

De James Dyson Foundation is een geregistreerde liefdadigheidsorganisatie die zich richt op het omkeren van deze trend.

De stichting bezoekt scholen en universiteiten overal ter wereld, geeft workshops en beloont designtechniek. Elk jaar krijgen de meest veelbelovende uitvindingen van studenten de James Dyson Award uitgereikt.

James Dyson Foundation

Winnaar van de James Dyson Award, Dan Watson met Safety Net (2012)

Overbevissing is een wereldwijd probleem, in het bijzonder als nog jonge vis gevangen wordt door industriële vissersboten. Safety Net heeft hiervoor een oplossing: Een reeks ringen die met led-lampjes verlicht worden, worden in het sleepnet bevestigd om jonge vissen die nog te klein zijn om op de markt gebracht te worden, een kans te geven om te ontsnappen. Ze maken gebruik van een systeem dat kinetische energie verzamelt waardoor de lampjes fel blijven branden zonder dat hiervoor batterijen hoeven gebruikt te worden.

Winnaar van de James Dyson Award, Edward Linacre met Airdrop (2011)

Airdrop was een antwoord op de enorme droogte die Australië teisterde in 2010. Edward observeerde hoe de Namibische woestijnkever zich in leven houdt met de dauw die het diertje op zijn rug verzamelt. Dat bracht hem op het idee om oplossingen te onderzoeken om op een weinig technische manier water uit de atmosfeer te verzamelen. En zo kwam Airdrop tot stand.

Further Reading

Lees verder

‘Lean Machine’ vertelt het verhaal over duurzaam ontwerpen bij Dyson.

Download Lean Machine